Розпізнавання мовлення та зворотній зв’язок по кожному чеку вашого бізнеса

Блог компанії Checki

Блог компанії Checki
16 Квітня 2020
Шкода бісфенолу А у касових чеках на термопапері

Зростання сучасних технологій приносить не тільки неоціненну користь, а й значну шкоду здоров'ю людей. Можливо, багато хто вже чув про речовину під назвою бісфенол А, яку хіміки синтезували ще понад 100 років тому. Ця речовина є аналогом жіночого гормону естрогену і найчастіше застосовується в промисловості для затвердіння сировини в процесі виробництва пластику. Відповідно, цей матеріал можна зустріти в складі більшості типів пластикових упаковок. В тому числі, в упаковках для харчових продуктів, в герметиках, стоматологічних матеріалах.

Шкода бісфенолу А у касових чеках на термопапері
Негативні фактори застосування бісфенолу

Хоч ця хімічна сполука широко відома і використовується досить тривалий час, лише зовсім нещодавно, буквально за пару останніх десятиліть, вчені довели, що даний компонент несе велику шкоду здоров’ю людини. Як показують численні лабораторні дослідження, тривала взаємодія з бісфенолом А може призвести до наступних побічних ефектів:

  • підвищення можливості мутаційних процесів в репродуктивній системі людини;
  • впливає негативним чином на клітинному рівні;
  • гормональні порушення, в тому числі недостатність розвитку сечостатевої системи, безпліддя, ожиріння, рак молочної залози та інших гормонозалежних органів;
  • погіршення життєздатності чоловічих сперматозоїдів;
  • погіршення психофізичної поведінки.

Ця інформація стала доступною, завдяки журналу GEN, який опублікував статтю під назвою «Знайдені на чеках магазину хімікати руйнують ендокринну систему».


Небезпечний бісфенол ще й тим, що він має здатність накопичуватися в органах, діючи як бомба уповільненої дії. Як правило, цей канцероген проникає в організм людини внаслідок вживання їжі з пластикового посуду, особливо якщо його попередньо розігрівати. Ще один шлях - консерви з металевих банок, покритих зсередини речовиною, в склад якої входить бісфенол.


Більш того, є ще одне джерело потрапляння шкідливого канцерогену у внутрішні органи, про який мало хто з сучасних користувачів здогадується. Мова йде про невеликі клаптики паперу, які отримують покупці на касах супермаркетів та інших магазинів. Численні дослідження вчених-хіміків довели, що звичний усім касовий чек в магазині є джерелом чималої шкоди для нашого здоров'я через бісфенол, що входить до складу паперу, на якому він друкується. Речовину додають до нього в процесі виробництва для того, щоб чорнила, за допомогою яких наноситься інформація, були темнішими, більш насиченими, і краще читалися.


Проходячи через касовий апарат, папір гріється в тих місцях, де повинна друкуватися інформація у вигляді букв, цифр та ліній. Власне, під час цього нагрівання і здійснюється виділення шкідливої речовини з паперу. Канцероген потрапляє в організм через шкірні покриви під час контакту людських рук з чеком.


Вчені закликають споживачів бути максимально обережними з цим видом квитанцій. На них не варто робити ніяких записів, не треба зберігати їх у вигляді закладок для книг, довго тримати в кишенях або сумках. Чеки не потрібно м'яти перед тим, як відправити в сміттєву корзину. І ні в якому разі не можна допускати прямого контакту чеку з харчовими продуктами при розпакуванні покупок вдома.


Який вихід із ситуації?

У більшості після прочитання інформації вище неминуче виникне питання: як можна убезпечити людей від дії цієї канцерогенної речовини? Якщо говорити про побутові умови, то краще за все повністю відмовитися від пластику в посуді та користуватися посудом керамічним, порцеляновим, фаянсовим або скляним. Те ж саме стосується і дитячих пляшечок - найкраще використовувати скляні. По-друге, споживачеві потрібно запам'ятати умовне позначення самого бісфенолу А - BPA, щоб при покупці робити вибір на користь товарів, які не містять цього маркування. А щодо касових квитанцій - то в цьому випадку найдоцільніше буде перейти на електронний чек.


Подібна система обслуговування давно вже практикується у більшості країн Європи та світу. Крім того, що вона дає можливість убезпечити людський організм від шкідливого впливу канцерогенів, вона також дозволяє кожному покупцеві взяти участь в справі збереження природи. Адже для виготовлення однієї тонни чекового паперу зазвичай витрачається приблизно 3,5 кубометри деревини. При цьому, за статистикою, понад 60% цього паперу викидається в смітник (або навіть просто на вулицю) відразу після здійснення покупок.

Який вихід із ситуації?
Як це працює

Введення е-чеку стає можливим завдяки своєчасному законопроєкту України, прийнятому за основу у 2019 році. Його суть - деякі нюанси у використанні касових апаратів. Згідно із Законом 1053-1 , допускається надання квитанції на придбану продукцію в електронному вигляді, і при цьому друкувати паперовий зразок абсолютно не потрібно. Також інформацію про покупки може бути відображено на дисплеї.


З цією метою компанією «Чеки» було розроблено спеціальний додаток kiPOS, призначений для роботи підприємців. Він формує касову квитанцію в електронному вигляді. Сканування і зберігання такої «документації» здійснюється за допомогою додатку Checki , доступного для скачування покупцям. Спостерігати історію касових операцій тепер можна за допомогою особистого смартфону, забувши про поняття “паперовий касовий чек”. Ця система забезпечить доступ до інформації з приводу покупок і оплат у різних торгових точках.


Цифровий чек - це чудова альтернатива паперовим квитанціям. Він має багато переваг, однією з яких є оперативність і доступність інформації у безпечному для здоров'я користувача режимі. Також можна не турбуватися про збереження чеків в разі необхідності заміни або повернення товару. Вони не загубляться серед інших паперів, а ви зарекомендуєте себе людиною, яка на ділі, а не на словах, дбає про поліпшення навколишнього середовища.